Elikkäs seuraavana SWOT-analyysi eli Strengths, Weaknesses Opportunities & Threats. Teen analyysin siis tulevan työssäoppimisen kannalta (esim. mikä ominaisuuteni on minulle hyödyksi työssäoppimisjaksolla tai mikä voi koitua kohtalokseni työelämässä)
Toivottavasti nyt ymmärsin oikein tän tehtävän, äh miks oon nyt niin epävarma :D No mut, here it goes joka tapauksessa:
S eli sisäiset vahvuudet (omat vahvuuteni)
Rehellisyys, esim. koska kerron suoraan mitä osaan ja missä tarvitsen opastusta enkä jää odottelemaan että joku saa minut kiinni siitä, etten tiedä yhtään mitä teen.
Luotettavuus, koska minuun voi luottaa esim. jos lupaan saada jonkun homman tehtyä niin pidän huolen että homma tulee varmasti tehdyksi vaikka mikä olisi.
Tunnollisuus, koska teen aina työtehtäväni loppuun ja kunnolla/parhaan kykyni mukaan. Tämä aiheuttaa joskus kyllä myös sitä, etten uskalla olla täysin varma olenko tehnyt esim.työn oikein jossei kukaan tarkasta sitä.
Ahkeruus, koska jos teen jotain työtä tai otan jonku homman vastuulleni niin varmasti teen sen valmiiksi mukisematta.
Halukkuus oppia, koska työelämässä mielestäni tärkeämpää on se että tahtoo kehittyä ja oppia uutta kuin se, että osaa tällä hetkellä työnsä. Sillä maailma muuttuu ja työtehtävät kehittyy kokoajan, on iso etu että tahtoo kehittyä alan mukana.
W eli sisäiset heikkoudet (omat heikkouteni)
Ujous, koska jään helposti taka-alalle jos en tunne oloani mukavaksi. Olen kuitenkin onneksi alkanut uskaltaa pistää itseäni likoon ja se aina kannattaa. Ujoudestahan pääsee sillä tavalla eroon ja luulen että kehityn tässä kokoajan.
En ole matkustellut paljon (ulkomailla). Luulen että kokemattomuuteni matkailussa tulee olemaan ongelma joissain työtehtävissä matkailualalla, koska en ole kokenut matkustelija ja en voi esim.jutella asiakkaan kanssa omakohtaisista kokemuksista. En myöskään voi ymmärtää muita kulttuureja yhtä hyvin kuin jos olisin itse kyseisessä maassa/paikassa käynyt. Asia parantuisi tietty matkustamalla mutta se ei ole tässä elämäntilanteessa oikein mahdollista...
Elämäntilanne sillä tavalla, että en pysty lupautumaan mihinkään odottamattomaan menoon/matkaan/vapaa-ajalla työn tekemiseen tämänhetkisen elämäntilanteen takia. Vaikka haluaisinkin olla tosi joustava niin aina ei pysty...
O eli ulkoiset mahdollisuudet
Koulu, joka antaa meille opiskelijoille valtavia, mahtavia mahdollisuuksia tavata ihmisiä, tehdä asioita, nähdä paikkoja. Esimerkkeinä matkailukillan loppuseminaari, Pudasjärven matka, matkailukillan toiminta, melontaretki,... Se on valtava etu.
Verkostot. perhe, ystävät, joiden avulla voin esimerkiksi löytää/saada hyvän työssäoppimispaikan. Lähipiiristä on tietysti myös paljon tukea muutenkin.
Työssäoppimispaikka, jos siellä pomoni on mahtava ja avulias ja haluaa minun oppivan.
T eli ulkoiset uhat
Koulu, jos jotain odottamatonta vaikka tapahtuu, esim.koulu ei löydä työssäoppimisajalleni näytölleni tarkastaa.
Lähipiiri, silloin kun lähipiirissäni vaikka tapahtuu jotain pahaa, enkä voi vaikka hetkeen työskennellä työpaikassa.
Työssäoppimispaikka, jos vaikka siellä työskentelevät eivät viitsi opastaa minua tai antavat minulle tehtäväksi vain yhdenlaisia tehtäviä. Uhka to-paikassa voi olla myös esim. vaikka se, että talvi jääkin tosi lämpimäksi eivätkä he tarvitsekaan minun työpanostani yms..
Siinä nyt tuli jottai :)
-Tara
Hyvää työtä! Olet ymmärtänyt tehtävän aivan oikein ja tehnytkin sen vieläpä perusteellisesti, kuten sinulla taitaa tapana ollakin.
VastaaPoistaNuo vahvuuksina mainitsemasi ominaisuudet ovat todella arvokkaita myös matkailualan tehtävissä, kuten missä tahansa alalla.
On hienoa, että olet alkanut "pistää itseäsi likoon" sinulle uudella tavalla. Astumalla oman mukavuusalueesi ulkopuolelle aina silloin tällöin alue laajenee ja sinun on aina helpompaa toimia sinulle uusissa tilanteissa. Hevosen selkään nouseminen oli minulle ja monelle muulle hieno esimerkki siitä, kuinka olet valmis kohtaamaan pelkojasi ja voittamaan niitä :)
Olet oikeassa siinä, että matkailualalla on tärkeää omata taitoja kohdata eri kulttuureista tulevia asiakkaita. Kun et juuri nyt pääse matkustelemaan, voisi sinulle oiva tapa kansainvälistyä olla ns. "kotikansainvälistyminen". Koulutuksessamme tulee vielä monia tilanteita, joissa kohtaamme muiden kulttuurien edustajia. Toivon sinun olevan erityisen aktiivinen niissä tilanteissa ja hyödyntävän tilanteiden mahdollisuudet.
Hienosti olet kirjoittanut kaikesta perusteellisesti! Olen aivan samaa mieltä, että yhdessä voitaisiin tehdä projekteja enemmän, vaikka hyvähän se on oppia myös kaikkien kanssa tulemaan toimeen =) Jäi mietityttämään yksi kommentti tuolla SWOTissa; "koulu ei esimerkiksi löydä työssäoppimisajalleni näytölleni tarkastaa", mitä se tarkoitti..? Todella hyvin kuvia olet laittanut ja arvioit itseäsi perusteellisesti. Mukavaa luettavaa!
VastaaPoistaKiitos Esko ja Anne palautteista. Ja Annelle että se vaan oli sellainen esimerkki siitä, mikä voisi mahdollisesti mennä pieleen. Esimerkiksi jos haluaisi ulkomailla suorittaa työssäoppimisia niin siellähän ei voi ymmärtääkseni näyttöjä suorittaa.. :)
VastaaPoista