keskiviikko 13. marraskuuta 2013

Puhdistuspalveluiden tuntitehtävä-onko keittiösi vihreä?




Tänään teimme siis puhdistuspalveluiden tunnilla jokainen esitykset/esitelmät/tietopaketit jaettavaksi muille.
Oma aiheeni oli "Onko keittiösi vihreä?"

Tässä siis pääpiirteittäin se, mitä kerroin todella aiheesta kiinnostuneille luokkalaisilleni :D

1. Sähkölaitteet yleisesti

  • Älä osta turhia
  • Valitse ostamasi laitteet hyvin (kestävyys, takuu, huoltomahdollisuudet, kotimaisuus)
  • Huolehdi vanhasta laitteestasi vaihtaessasi uuteen (kysy myymälästä ottavatko laitteen vaihdossa/kierrättävätkö)


2. Liesi

  • Käytä sähköliettä
  • Valitse oikean kokoinen levy (ei pientä kattilaa isolle levylle)
  • Käytä kantta (lämpö säilyy)
  • Hyödynnä jälkilämpö, eli sammuta levy jo ennenkuin ruoka on välttämättä kypsääkään, koska levy pysyy kyllä kuumana sammuttamisen jälkeenkin.
  • Älä käytä esim.keittämiseen liikaa vettä, ainoastaan tarpellinen määrä

3. Uuni
  • Laita uuniin useampia ruokia kerralla, sinne kyllä mahtuu
  • Hyödynnä esilämmitys&jälkilämpö
  • Älä availe luukkua turhaan
  • Ruoka kannellisene astiaan tai paistopussiin (lämpö säilyy)
  • Pidä uuni ja sen tausta puhtaana


4. Kylmäkalusteet -kuluttaa keittiössä eniten sähköä

  • Osta ympäristöystävällinen
  • Tarkkaile lämpötilaa (jääkappi +5 ja pakastin -18)
  • Pidä järjestyksessä (ettei tarvitse kaivella ja pitää ovea auki kauan)
  • Jäähdytä ruoka ennen kylmään laittoa
  • Puhdista säännöllisesti jäästä, huurusta ja pölystä. -myös taustat
  • Hävittäessä vanhaa kylmäkalustetta, poista freonit ja kylmäaineet (ja hävitä asianmukaisesti, ne saastuttavat)

5. Mikroaaltouuni
  • Vältä pakasteiden sulattamista (käytä tähän jääkaappia jos suinkaan on aikaa)
  • Käytä suojakupua (pysyy puhtaana ja lämpö säilyy kuvussa eikä huku)
  • Pidä puhtaana

6. Tiskihuolto
  • Käytä astianpesukonetta (kone käyttää 20-30 litraa vettä kun taas käsin tiskaus pesutavasta riippuen 35-120 litraa vettä)
  • Valitse pesuaine tarkasti ja annostele oikein
  • Pese täysiä koneellisia

7. Jätehuolto
  • Vältä turhaa roskaamista (esim. ruuan säilytys purkeissa, ei kertakäyttöfoliossa)
  • Kierrätä

2 kommenttia: