Tänään teimme siis puhdistuspalveluiden tunnilla jokainen esitykset/esitelmät/tietopaketit jaettavaksi muille.
Oma aiheeni oli "Onko keittiösi vihreä?"
Tässä siis pääpiirteittäin se, mitä kerroin todella aiheesta kiinnostuneille luokkalaisilleni :D
1. Sähkölaitteet yleisesti
- Älä osta turhia
- Valitse ostamasi laitteet hyvin (kestävyys, takuu, huoltomahdollisuudet, kotimaisuus)
- Huolehdi vanhasta laitteestasi vaihtaessasi uuteen (kysy myymälästä ottavatko laitteen vaihdossa/kierrättävätkö)
2. Liesi
- Käytä sähköliettä
- Valitse oikean kokoinen levy (ei pientä kattilaa isolle levylle)
- Käytä kantta (lämpö säilyy)
- Hyödynnä jälkilämpö, eli sammuta levy jo ennenkuin ruoka on välttämättä kypsääkään, koska levy pysyy kyllä kuumana sammuttamisen jälkeenkin.
- Älä käytä esim.keittämiseen liikaa vettä, ainoastaan tarpellinen määrä
3. Uuni
- Laita uuniin useampia ruokia kerralla, sinne kyllä mahtuu
- Hyödynnä esilämmitys&jälkilämpö
- Älä availe luukkua turhaan
- Ruoka kannellisene astiaan tai paistopussiin (lämpö säilyy)
- Pidä uuni ja sen tausta puhtaana
4. Kylmäkalusteet -kuluttaa keittiössä eniten sähköä
- Osta ympäristöystävällinen
- Tarkkaile lämpötilaa (jääkappi +5 ja pakastin -18)
- Pidä järjestyksessä (ettei tarvitse kaivella ja pitää ovea auki kauan)
- Jäähdytä ruoka ennen kylmään laittoa
- Puhdista säännöllisesti jäästä, huurusta ja pölystä. -myös taustat
- Hävittäessä vanhaa kylmäkalustetta, poista freonit ja kylmäaineet (ja hävitä asianmukaisesti, ne saastuttavat)
5. Mikroaaltouuni
- Vältä pakasteiden sulattamista (käytä tähän jääkaappia jos suinkaan on aikaa)
- Käytä suojakupua (pysyy puhtaana ja lämpö säilyy kuvussa eikä huku)
- Pidä puhtaana
6. Tiskihuolto
- Käytä astianpesukonetta (kone käyttää 20-30 litraa vettä kun taas käsin tiskaus pesutavasta riippuen 35-120 litraa vettä)
- Valitse pesuaine tarkasti ja annostele oikein
- Pese täysiä koneellisia
7. Jätehuolto
- Vältä turhaa roskaamista (esim. ruuan säilytys purkeissa, ei kertakäyttöfoliossa)
- Kierrätä
OK! Kiva esitelmä! Thank you!
VastaaPoistaNiin ja kiva toi työskentelykuva!
VastaaPoista